Skip to content

Voedingsadvies bij diabetes

Een gezonde leefstijl speelt een cruciale rol in het leven van diabetespatiënten. Het is van groot belang om aandacht te besteden aan verschillende aspecten, waaronder voeding, lichaamsbeweging, voldoende slaap en ontspanning. Door zich te richten op deze essentiële elementen kunnen diabetespatiënten niet alleen hun bloedsuikerspiegel onder controle houden, maar ook gewicht verliezen en hun algehele gezondheid verbeteren. Door bewust te kiezen voor voedzaam eten, regelmatig te bewegen, voldoende rust te nemen en tijd te nemen voor ontspanning, kunnen diabetespatiënten de beste kansen creëren voor het bereiken van optimale bloedsuikerwaarden en het behalen van gewichtsverliesdoelen. Door het aanpassen van de leefstijl en het maken van gezonde keuzes, kunnen diabetespatiënten een positieve invloed hebben op hun algehele welzijn en de kwaliteit van hun leven verbeteren.

Bewegen en voeding bij diabetes type 1

Bij beweging is het belangrijk dat de voeding, met name de koolhydraten worden aangepast, naast aanpassing van insuline en/of andere medicatie. Het advies is om meer koolhydraten te gaan gebruiken bij inspanning ongeveer 15-30 gram per half uur lichamelijk inspanning. Zo voorkom je een hypo!  

(Nederlandse Diabetes Federatie, 2000)

Koolhydraatbeperkt dieet

Bij overgewicht en diabetes kan een koolhydraat beperkt dieet helpen. Een lage inname van koolhydraten heeft een positief effect op de bloedglucose en gewichtsverlies. Bij een koolhydraat beperkt dieet worden eiwitten en vetten de primaire intake. Dit voedingsadvies gaat altijd in overleg met een diëtist en kan per persoon of doel verschillen. Daarnaast is het van belang om te weten welke koolhydraten goed zijn om te eten. Er zijn koolhydraten met vezels die langzaam worden opgenomen en de bloedsuiker minder laten pieken. Deze koolhydraten zitten in volkoren producten. Daarnaast zijn er koolhydraten zonder vezels, dit zijn de snelle suikers die de bloedsuiker laten pieken. Probeer geraffineerde suikers zoals snoep, koek, frisdrank en vruchtensap te vermijden.

Voorbeelden van koolhydraat beperkte diëten zijn: 

  • Intermitted fasting;
  • Weight Watchers;
  • Atkins 

Intermitted fasting

Letterlijk vertaald betekent dit afwisselend vasten. Periodes van vasten afgewisseld worden met periodes waarin er wel gegeten wordt. Er zijn verschillende varianten, 16:8 is de meest voorkomende variant. Hierbij eet je 16 uur niet en 8 uur wel. Het ontbijt wordt overgeslagen, men gebruikt een lunch om 12:00 en een warme maaltijd om 18:00. Doordat men een maaltijd minder eet zal de inname van calorieën ook minder zijn. Het stabiliseert de bloedglucose, wat een gunstig effect heeft op gewichtsverlies. 

(Diabetesfonds, 2020) 

Weight Watchers

Dit is een dieet wat werkt met een puntensysteem. Hoe ongezonder het product, des te hoger in punten. Afhankelijk van het huidige gewicht en streefgewicht is er per dag een maximum aan punten. In principe mag alles gegeten worden. In het voedingsadvies zit een calorie tekort waardoor er gewichtsverlies zal optreden. Goed om te weten is dat het dieet alleen niet helpt, beweging is ook een belangrijk onderdeel om resultaat te kunnen behalen.

(Dieetkompas, z.d.)

Atkins

Het dieet bestaat uit weinig koolhydraten, meer vet en eiwit in de voeding. Het bestaat uit 4 fasen, hieronder uitgelegd. 

Fase 1: Startfase 
Start met 20 gram koolhydraten per dag. Afvallen zal gemakkelijk gedaan terwijl je voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Het lichaam schakelt hier over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. 

Fase 2: De blijven afvallen fase 
De fase is er voor als je niet zo snel meer hoeft af te vallen of niet veel gewicht hoeft te verliezen. Start met 25 gram koolhydraten per dag en verhoog dit wekelijks met 5 gram, totdat je merkt dat je minder gewicht gaat verliezen. 

Fase 3: Bijna op gewicht 
In deze fase ben je bijna op het streefgewicht. Door elke week 10 gram koolhydraten toe te voegen aan de voeding. Verminderd het lichaamsgewicht nog steeds? Voeg dan de week daarna nog 10 gram koolhydraten toe. Langzaam kan je iets meer zetmeelrijke producten toevoegen aan de voeding. 

Fase 4: Op gewicht blijven 
Nu heb je je koolhydratenbalans gevonden en is het de bedoeling om je daaraan te houden. Deze balans verschilt per persoon en hangt af van hoeveel je beweegt. 

(Atkins, z.d.) 

Koolhydraten tellen m.b.v. de verstrekkingseenhedenlijst

Om een koolhydraat beperkt te dieet te volgen is het van belang goed te weten waar koolhydraten in zitten en hoeveel. De VSE-lijst is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen en te leren tellen.

Benieuwd wat u aan koolhydraten eet per dag? Klik op de onderstaande link voor de hele lijst en vergelijk!